Wcale nie jest tak ostro:-) To znaczy stopień ostrości zależy w więkoszości przypadków od nas, bo kolorowe ostre sosy są podawane osobno. Ile ich zużyjemy to już zależy od możliwości naszego podniebienia. Oczywiście trzeba uważać na potrawy, które mają w nazwie "a la mexicana", bo o ile jajecznicę a la mexicana da się zjeść to ze spaghetti może być już problem:-)
Jedzenie jest pyszne choć trudno nie zauważyć, że czasami bliskość Stanów Zjednoczonych robi swoje. W małych sklepikach trudno kupić coś sensownego do przegryzienia. Największy wybór jest w chipsach i napojach gazowanych z Coca Colą na czele.
Ze świecą też szukać miejsc z ofertą dla wegetarianów, choć czasami się zdarzają - szczególnie w San Cristobal de Las Casas.
Oto specjalności, które szczególnie przypadły nam do gustu:
CHILES EN NOGADA - miejscowe papryczki nadziewane mieszanką mięsa z owocami w sosie orzechowym posypane nasionami czerwonego owocu granatu. Całość ma kojarzyć się z barwami flagi meksykańskiej: papryczka - zielona, sos - biały, granat - czerwony.
SOPA AZTECA - zupa z pomidorami, czosnkiem, serem białym z Oaxaki, awokado i kurczakiem.
MOLE POBLANO - tradycyjny sos wynaleziony przez siostry zakonne, podczas próby zrobienia czegoś do jedzenia z niczego na samą wizytę arcybiskupa. Najczęściej spotykany ciemno czerwony lub brązowy, którego jednym ze składników jest czekolada. Jeżeli ktoś ma ochotę na spędzenie popołudnia w kuchni polecam:
http://www.beatapawlikowska.com/kitchen,list,2699.html
NOPALES oraz TUNA - czyli opuncje część zielona oraz owoce. Meksyk jest jednym z większych eksporterów opuncji, stąd łatwo tam napotkać kolczaste sady opuncjowe. Opuncje, z arówno liście jak i owoce są powszechnie stosowane w kuchni meksykańskiej. Popularne są tacos de nopales czy ensalada de nopales.
HORCHATA - zimny napój kolou białego zrobiony z ryżu, cynamonu, migdałów, wanilli i cukru (z reguły nie zawiera mleka).
http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-3744_horchata.html
Jak ktoś odczuwa chęć zgłębienia wiedzy kulinarnej polecam poniższe forum:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,34187,30449760,,Kuchnia_meksykans ka_przekaski.html?v=2