Geoblog.pl    beciasteven    Podróże    Meksyk    Mole poblano, chiles en nogada y sopa azteca czyli raj dla podniebienia.
Zwiń mapę
2010
11
gru

Mole poblano, chiles en nogada y sopa azteca czyli raj dla podniebienia.

 
Meksyk
Meksyk, Puebla de Zaragoza
POPRZEDNIPOWRÓT DO LISTYNASTĘPNY
Przejechano 8877 km
 
Wcale nie jest tak ostro:-) To znaczy stopień ostrości zależy w więkoszości przypadków od nas, bo kolorowe ostre sosy są podawane osobno. Ile ich zużyjemy to już zależy od możliwości naszego podniebienia. Oczywiście trzeba uważać na potrawy, które mają w nazwie "a la mexicana", bo o ile jajecznicę a la mexicana da się zjeść to ze spaghetti może być już problem:-)

Jedzenie jest pyszne choć trudno nie zauważyć, że czasami bliskość Stanów Zjednoczonych robi swoje. W małych sklepikach trudno kupić coś sensownego do przegryzienia. Największy wybór jest w chipsach i napojach gazowanych z Coca Colą na czele.
Ze świecą też szukać miejsc z ofertą dla wegetarianów, choć czasami się zdarzają - szczególnie w San Cristobal de Las Casas.

Oto specjalności, które szczególnie przypadły nam do gustu:

CHILES EN NOGADA - miejscowe papryczki nadziewane mieszanką mięsa z owocami w sosie orzechowym posypane nasionami czerwonego owocu granatu. Całość ma kojarzyć się z barwami flagi meksykańskiej: papryczka - zielona, sos - biały, granat - czerwony.

SOPA AZTECA - zupa z pomidorami, czosnkiem, serem białym z Oaxaki, awokado i kurczakiem.

MOLE POBLANO - tradycyjny sos wynaleziony przez siostry zakonne, podczas próby zrobienia czegoś do jedzenia z niczego na samą wizytę arcybiskupa. Najczęściej spotykany ciemno czerwony lub brązowy, którego jednym ze składników jest czekolada. Jeżeli ktoś ma ochotę na spędzenie popołudnia w kuchni polecam:

http://www.beatapawlikowska.com/kitchen,list,2699.html


NOPALES oraz TUNA - czyli opuncje część zielona oraz owoce. Meksyk jest jednym z większych eksporterów opuncji, stąd łatwo tam napotkać kolczaste sady opuncjowe. Opuncje, z arówno liście jak i owoce są powszechnie stosowane w kuchni meksykańskiej. Popularne są tacos de nopales czy ensalada de nopales.


HORCHATA - zimny napój kolou białego zrobiony z ryżu, cynamonu, migdałów, wanilli i cukru (z reguły nie zawiera mleka).

http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-3744_horchata.html

Jak ktoś odczuwa chęć zgłębienia wiedzy kulinarnej polecam poniższe forum:

http://forum.gazeta.pl/forum/w,34187,30449760,,Kuchnia_meksykans ka_przekaski.html?v=2
 
POPRZEDNI
POWRÓT DO LISTY
NASTĘPNY
 
Zdjęcia (6)
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
Komentarze (0)
! Komentarze moga dodawać tylko zarejestrowani użytkownicy
 
zwiedzili 5.5% świata (11 państw)
Zasoby: 173 wpisy173 4 komentarze4 508 zdjęć508 0 plików multimedialnych0
 
Nasze podróżewięcej
02.12.2010 - 01.01.2011
 
 
26.12.2008 - 27.12.2008